Friday, October 23, 2009

Petua Masak Mee Hailam

Today at 04:10
From: noraini noraini@antara1.po.myPETUA1. Memasak mee hailam atau masakan mee berkuah yang sedaphendaklah menggunakan air rebusan, jangan menggunakan air paip - tak kick..2. Mee yang hendak digunakan hendaklah dibasuh terlebih dahuluuntuk membuang lebihan minyak dan soda yang digunakan.Dengan cara ini juga mee akan tetap lembut.Cara-cara menyediakan air rebusan1kg rangka ayam 1 ½ liter air,1 labu bawang putih1 inci halia yang telah diketuk.1. Masaklah hingga mendidih dan renehkan hingga airnya berubahmenjadi keruh dan tinggal separuh sahaja.2. Kemudian ditapis dan dicampurkan sedikit lada sulah dansedikit tepung jagung. Renehkan hingga pekat.3. Sedia digunakan untuk memasak mee/mihun/ kuetiawBahan-bahan MEE HAILAMMee kuningBawang putih diketuksedikit lada kisar, jika suka pedasminyak untuk menumisgaram dan serbuk perasaair rebusan ayam + kicap pekat dan sos tiramsedikit udang/sotong/fishball/ayamSayur sawi/kailan/babycorn/karot/bunga kobiscili merah, dipotong-potongsedikit daun sadri dan potongan limau nipis.Cara Menyediakannya1. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih dan lada kisar.Campurkan udang/sotong/fishball dan isi ayam.2. Kemudian masukkan air rebusan, kicap pekat, sos tiram,garam dan serbuk perasa.3. Bila telah mendidih, masukkan sayur-sayuran dan akhir sekali mee.Kacau-kacaukan sebentar kemudian bolehlah diangkat.Ketika menghidang, taburkan sedikit potongan cili merah,daun sadri dan juga potongan limau nipis. Boleh juga dihidangkanbersama cili hijau jeruk

Wuh kuahnya banyak

No comments:

Post a Comment